کتاب تعامل مذهب و سیاست در دولت عباسی منتشر گردید

کتاب تعامل مذهب و سیاست در دولت عباسی منتشر گردید قم کتاب «تعامل مذهب و سیاست در دولت عباسی» نوشته مصطفی خرمی به همت مؤسسه بوستان کتاب به چاپ رسید.


کتاب «تعامل مذهب و سیاست در دولت عباسی» نوشته مصطفی خرمی به همت مؤسسه بوستان کتاب در 496 صفحه منتشر گردید.
بدون شک رابطه متقابل مذهب و سیاست از مسائل مهم، کلیدی و تأثیرگذار دولت دوره عباسی به حساب می آید که نیازمند بررسی و پژوهشی دقیق علمی است. دوره عباسیان همان گونه که عصر ظهور و شکوفایی مذاهب فقهی و زمان گسترش مکتب های فکری - کلامی است، عصر فراز و فرود مذاهب متناسب با اغراض سیاسی دربار هم هست. یقیناً چرخش ها و اغراض سیاسی دربار عباسی در تعامل با برخی مذاهب و تقابل با جماعت دیگر، در رشد و گسترش یا محدودیت و ممنوعیت آنها مؤثر و کارآمد بوده است.
مروری کوتاه برریشه های انقلاب خراسانی - عباسی و چگونگی شکل گیری دولت عباسی همراه با معرفی مذاهب پدید آمده قبل از آن و هم مذاهب پدیدار گشته در عصر عباسی و چگونگی تعامل آنها با دربار از مباحث مهم این اثر است که با خواندن آن میتوان فشرده ای از تاریخ عصر عباسی و فرقه ها و مذاهب آن عصر را به سادگی به دست آورد و به مدد آن تعامل میان مذهب و سیاست را در دولت عباسی بازشناسایی کرد.
ساختار اثر
این اثر در چهار فصل تهیه و تدوین شده است؛ در فصل اول این کتاب که تحت عنوان نگاهی به تاریخ عباسیان و مذاهب اسلامی به رشته تحریر در آمده، بعد از مروری بر تاریخ خلافت عباسی، ریشه های این دولت بیان شده و در ادامه، فرقه ها و مذاهب قبل از عصر عباسی، تبیین و سپس به پیدایی مذاهب و فرقه ها در عصر عباسی همچون فرقه های کلامی و فرقه های فقهی پرداخته شده است.
نویسنده در دومین فصل از این اثر به «نقش گرایش های مذهبی در انقلاب و ساختار دولت عباسی» می پردازد و نقش گرایش های مذهبی در نهضت خراسانی - عباسی مورد بررسی قرار داده است؛ همینطور به نقش گرایش های مذهبی در استقرار دولت عباسی و علل تغییر در گرایش های عباسیان بعد از پیروزی پرداخته شده است.
«تأثیرات مذاهب بر سیاست و عملکرد دولت عباسی» عنوان فصل سوم این کتاب است که در این فصل اثرگذاری مذاهب کلامی فقهی (اصحاب حدیث، اصحاب رای، مکتب اعتزال، مکتب کلامی اشعری) بر دولت عباسی و اثرگذاری مذاهب فقهی مشهور (اربعه - حنفی، مالکی، شافعی، حنبلی-) بر دولت عباسی پرداخته شده است.
در چهارمین و آخرین فصل از کتاب «تعامل مذهب و سیاست در دولت عباسی»، به نقش دولت عباسی در ظهور و گسترش مذاهب اختصاص یافته است که در ابتدای این فصل، مبحثی تحت عنوان «دولت عباسی؛ نیازها و شعارها» تبیین شده و «نقش دولت عباسی در ظهور و گسترش برخی مذاهب»، «سیاست های دوستانه عباسیان و مذاهب همسو» و «سیاست های خصمانه عباسیان با مذاهب ناهم سو» و «پیامدهای تعامل و همگرایی (فرهنگی، سیاسی و اجتماعی) مذاهب با دولت عباسی» موردبحث و بررسی قرار گرفته است.
برشی از این اثر
پیشینه گرایش های شیعی در خراسان
سابقه تشیع در خراسان هم به همان سده نخست هجری بازمی گردد و میتوان اظهار داشت: هم زمان با ورود اسلام به خراسان، گرایش های شیعی هم وارد این سرزمین گردیده است. این گرایش ها بیشتر بار علوی داشته و با دوستی خاندان (ع) بخصوص امام علی (ع) همراه بوده است. گرچه نمی توان اندیشه ها و باورهای شیعی مسلمانان اولین و هم مردم خراسان را برابر «تشیع انتقادی» کنونی دانست اما تردیدی نیست که گرایش های شیعی آن زمان حداقل نوعی از «تشیع سیاسی» به طرفداری از حق امامت، وصایت و جانشینی امام علی (ع) و حقانیت علویان بوده است.
ریشه های تشیع علوی و بعضی از مردم خراسان (غور) به همان سده نخست هجری و عصر خلافت امام علی (ع) بازمی گردد. حاکم این دیار از افتخار شرفیابی به حضور امام، پذیرش اسلام و دریافت عهد و لوا و به دیار خویش بازگشت. مردم این سرزمین به تبع از فرمانروایی شان «اسلام را با تشیع علوی» یا حداقل اسلام را با گرایش های شیعی (علوی) پذیرفتند که اینک نسل های متوالی بعد از سده های متمادی هنوز بر همان باور قلبی در عشق به ولایت علوی، پایدار مانده اند.
علاقه مندان جهت خرید اینترنتی این کتاب می توانند به نشانی اینترنتی www.bustaneketab.ir رجوع نمایند.




منبع:

1400/09/09
23:27:19
5.0 / 5
998
تگهای خبر: پیروزی , سابقه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۴
fifa1.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فیفا1 محفوظ است

فیفا1

فوتبال ایران و جهان